Posted 2014. június 24. kedd by ZoldBandi in AKTUÁLIS
 
 

Szúnyog STOP

szunyog stop
szunyog stop

Tegye fel a kezét, aki szereti a szúnyogokat…NA UGYE! Éppen ezért a héten az ország 13 térségében, többek között a Balatonon, Budapestnn, a Tisza-tónál és a Dunakanyarban kezdődik meg a szúnyogirtás, megfelelő időjárási körülmények esetén – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A katasztrófavédelem koordinációja mellett zajló munkálatok első hetében 117 ezer hektárnyi területen gyérítik a vérszívókat. 
– Borsod-Abaúj-Zemplén megyében légi kémiai kezelésre kerül sor június 23. és 27. között.
– Budapesten június 26-án végeznek légi, 26-án pedig földi irtást. 
– Baján és Mohácson június 23. és 25. között.
– A Balatonnál 25. és 27. között,
– Csongrád megyében pedig 23. és 25. között kerül sor az irtásra. 
– Csorna térségében június 23-tól 26-ig végeznek légi és földi kémiai kezelést, 


– a Dunakanyarra és Dunaújvárosra pedig 23. és 26. között kerül sor. 
– Mosonmagyaróvár június 23-án, 
– Győr és környéke 24-én,
– Kecskemét 26-án következik, 
– Szekszárdon pedig 23. és 27. között irtanak. 
– A Tisza-tó térségében június 23-tól 27-ig végzik a szúnyogirtást,
– Zala megye pedig 23. és 27. között lesz soron – jelezte Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője, aki korábban azt is közölte, hogy a katasztrófavédelem által megbízott társaságok a következő időszakban az ország 700 településén végeznek szúnyogirtást, mintegy 820 ezer hektárnyi területen. 

A szakértők figyelmeztetése szerint a védekezés annál is inkább szükséges, mert az enyhe tél, illetve a májusi sok csapadék következtében a vízzel borított területeken optimális tenyészhelyek jöttek létre a szúnyogoknak. Az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le a folyók és belvízi területek mentén, ezért extrém mértékű szúnyoginvázióra lehet számítani a nyáron. 

További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak Magyarországon is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken.

 

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

hozzászólás


ZoldBandi