Posted 2015. május 21. csütörtök by ZoldBandi in AKTUÁLIS
 
 

Szélkerék helyett szélizé

vortex-szelkerek-szeleromu
vortex-szelkerek-szeleromu

Óriási lapátokkal felszerelt szélturbinák a legtöbb szerencsésebb ország mezejeit megtöltik. Don Quijote csak kapkodná a fejét. Azonban van-e más módja ennek a hatalmas energiaforrásnak a kiaknázására, hogy a hős lovag is pihenhessen végre? Hát van:

Egy spanyol vállalat most lapát nélküli turbinákkal kísérletezik. A Vortex Bladeless hatalmas rúdjainak rezgéséből állítanának elő energiát.

 

Az épületeket tervező mérnököknek általában sok gondot okoznak a szélörvények, de most a spanyol tervezők épp ezeket használnák ki, a szél állandó kavarásából kerekítenének előnyt. Jellemzően egy építmény csak egy bizonyos frekvencián rezeg, egy bizonyos szélsebesség mellett, de most mágneses megoldással oldanák meg, hogy ezek a rudak sokkal érzékenyebben reagáljanak a szelek váltakozására, gyakoribb rezgést kiváltva.

A cég szerint technológiájukkal 40 százalékkal lehetne csökkenteni az energia előteremtésének költségét a hagyományos szélturbinákhoz képest.

A költségkülönbség főleg a fenntartásból jönne, mivel a Vortexnek nincsenek mozgó részei, ezért nem kell állandóan karbantartani vagy cserélni azokat.

Hozzá kell tenni, hogy modelljük egyelőre mintegy 30 százalékkal kevesebb energiát tud megtermelni, mint egy hagyományos, lapátos modell, ugyanakkor a spanyolok szerint mivel jóval több is elfér az ő verziójukból az adott helyen, kiegyenlítődhet a különbség.

Ráadásul ez a modell teljesen hangtalan.

A Mini névre keresztelt, 12 méteres modelljük a tervek szerint már jövőre forgalomba kerülne, a jóval nagyobb, ipari méretekre szánt verzió pedig 2017-re.

Forrás: 444

Szólj hozzá!

hozzászólás


ZoldBandi