Posted 2015. április 19. vasárnap by ZoldBandi in AKTUÁLIS
 
 

SÖTÉTZÖLD – Oxigénes víz

vizbol oxigen sotetzold
vizbol oxigen sotetzold

Olyan nyilvánvalónak tűnik az ügy! „Az oxigén és a víz az élet alapjai, az oxigénes vizek ezt a kettőt ötvözik”. Nade a levegő is tele oxigénnel, miért is igyunk akkor plusszban?

 

A szervezetünkben különböző okokból adódóan (környezeti ártalmak, életkor, helytelen életmód) a vér oxigénszintje a kívánatos szint alatt marad. Ilyen esetekben a tüdőn keresztül történő légzéssel az oxigénadósság nem szüntethető meg. A megivott oxigéndús vízből a molekuláris oxigén a gyomor- és bélnyálkahártyán keresztül felszívódva a véráramon keresztül jut a szövetekbe, izmokba, valamint a létfontosságú szervekbe (szív, máj, agy …stb.)

 

Aha…

Comix néven „mágneses téren belül oxigénnel dúsított ivóvíz” kerül forgalomba. Az Oxigénes Víz forgalmazója szerint a „plusz oxigén megfékezheti bizonyos ráktípusok esetén a daganatok fejlődését”. A Life O2 „Daganatos, asztmás, allergiás érzékenység esetén is ajánlott”.

Nos ezen állítások zöme minimum félrevezető!

„A tiszta levegő oxigén tartalma 21%, a tiszta vízé 40%, a KQN vízé pedig ennek többszöröse! A KQN víz egyedi technológia útján stabilis formában tartalmazza az oxigént oldott állapotban” – írja az ismertető.

Nos akkor egy kis nem túl bonyolult matek következik:

 

A levegő valóban 21 térfogatszázaléknyi molekuláris oxigént tartalmaz.

Ez literenként 200 milligramm oxigént jelent.

A víz azonban szobahőmérsékleten és egy atmoszféra nyomáson csupán 8 milligramm oxigént képes feloldani literenként. Ez kevesebb, mint 1 ezred tömegszázalék (és nem 40%)!

Ez az érték minden plusz atmoszféra nyomással 40 milligrammal növelhető, ami azonban még mindig az egy százalék századrésze körül van. Értjük már, hogy miért is van olyan nehéz dolguk a halaknak?

 

Egyébként persze a halak sem bélrendszerükkel lélegzenek, hanem a kopoltyúrendszerrel, ahol az „oxigéndús” víz áramoltatása meg van oldva.

Tegyük fel azonban, hogy a bélrendszeren keresztül tényleg hatékonyan felszívódik az oldott oxigén! Amint már láttuk, a levegő literenként minimum kétszer annyi oxigénmolekulát tartalmaz, mint az oxigénben leginkább dúsított vizek. Normál légzéssel percenként 250 milliliter oxigént vesz fel a szervezetünk. Ezt figyelembe véve percenként liternyi oxigénnel dúsított vizet kéne meginnunk, hogy a normális tüdőlégzéssel összemérhető mennyiségű oxigén egyáltalán bekerüljön a bélrendszerünkbe! A forgalmazók által javasolt napi egy-két liter víz által tartalmazott oxigénmennyiség egy-két perc alatt szervezetünkbe jut rendes lélegzéssel.

 

Amennyiben kimutatható bármiféle oxigénkoncentráció-növekedés a vérben egy palack ilyen víz elfogyasztása után, akkoris ez a hatás nem tarthat néhány percnél tovább, hiszen a szervezet folyamatosan fogyasztja az oxigént.

 

Hát így röviden ennyi. Nem mondom, hogy rossz dolog ez, de mindenképpen inkább üzlet, mint világmegváltó egészségügyi találmány. Mindenesetre Szalacsi bácsi örülhet, hogy egy kicsivel több oxigént tud kivenni ebből a vízbűl!

Szólj hozzá!

hozzászólás


ZoldBandi