Posted 2014. december 6. szombat by ZoldBandi in AKTUÁLIS
 
 

Pattanj fel egy kakibuszra!

kakibusz
kakibusz

Tudom, tudom, sokan szó szerint szarnak (már bocsánat) a környezetvédelemre, de végre ez kimondottan annak hasznára lehet. Íme a kakibusz. 

Hol máshol, mint az Egyesült királyságban (biztosan brit tudósok) tudnak fa arccal ilyen dolgot simán bevetni. A bristoli reptér és Bath városa között jár egy bizonyos biogázzal hajtott “kakibusz”. Igen…azzal hajtják…

Pontosabban biometánnal, melyet a széklet mellett a fogyasztásra már nem használható élelmiszerből nyernek ki. Motorja a “hagyományos” buszokban található dízelmotorokéhoz hasonlóan működik, ám az üzemanyagot tároló tartály a tetejére került. (Fejre vigyázni)

Anaerob baktérium segítségével állítják elő az üzemeléshez szükséges anyagot; a parányi élőlény a szerves hulladékot metánban gazdag gázzá bontja le. Mielőtt betöltenék a buszok tartályába, a széndioxidot azért eltávolítják belőle, és propánnal dúsítják. Emellett gondoskodnak a szagokat okozó részek kivonásáról is, így a közlekedés során – hála istennek – nem lehet érezni a gáz származásának jellemző vonását.

A módszer nagy előnye – fenntarthatósága mellett -, hogy összességében kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint a hagyományos dízelmotorok használata. Egy – brit – ember éves élelmiszer-hulladéka és székletmennyisége egyébként 60 kilométernyi távolságra képes eljuttatni a buszt, melynek tartályába 300 kilométernyi út megtételéhez elegendő gáz fér. Ennek előállítását a GENco nevű vállalat végzi; éves szinten 17 millió köbméternyi biometánt hoz létre, amivel nagyjából 8.300 otthon energiaigénye fedezhető.

Védjük a környezetünk, kakkantsunk okosan!

Forrás: ma.hu

 

Szólj hozzá!

hozzászólás


ZoldBandi