Posted 2015. február 6. péntek by ZoldBandi in AKTUÁLIS
 
 

Legyen a tatai platán az Európiai Év Fája!

evfaja
evfaja

A tatai nagy platán indul Magyarországról az Európai Év Fája címért. Nem esélytelen, sőt! Gyorsan tessék szavazni rá!

SZAVAZZ ITT!

Az Öreg-tó partján álló tatai nagy platánfa 232 éve őrzi a vár kapuját. A fát több társával együtt Versailles-ból hozatták az Esterházy-család egy tagjának megbízásából (közelebb nem volt?). Ha a vén platán mesélni tudna, történeteivel több könyvet is megtölthetne a lombjai alatt szövődő barátságokról, boldog randevúkról, az általa megihletett művészekről. Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író a Platánkirály című meséjét például azután írta, hogy a fának köszönhetően visszanyerte íráskészségét.

A tatai platán 13 másik fával száll ringbe, melyek saját hazájukban már nyertek az év fája szavazáson. A magyar fának így fel kell vennie a versenyt többek között egy csehországi fenyővel, egy angol óriás tölggyel, egy írországi libanoni cédrussal, egy francia gesztenyefával, illetve egy olasz olajfával is.

IMG_4364

Hagyományosan jól szerepelnek a magyar fák az Európai Év Fája versenyeken.

2012-ben egy Somogy megyei öreg hárs győzött a szavazáson, 2013-ban pedig az egri termálfürdő területén élő 250 éves platán nyert. Tavaly a gödöllői óriás vadkörtefa második helyezett lett egy bulgáriai szilfa mögött.

Szavazni a Tree Of The Year weboldalán lehet és bár kötelezően a tati platánra menjen a szavazat, érdemes megnézni a többi indulót is. Szépek, na.

SZAVAZZ ITT!

Szólj hozzá!

hozzászólás


ZoldBandi